Stageplaatsen

Semester 5 en 6 van het HBO bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht zijn uitgetrokken voor de student om praktijkervaring op te doen: tijd om stage te lopen.
De stageperiode bestaat uit 2 korte stages van 10 weken en 1 lange stage van 20 weken. 

Van den hengel Project:             De Boetzelaer, Amsterdam
Functie:             Bouwplaatsmedewerker / assistent uitvoerder
Datum:               Januari 2012 tot april 2012

Leerdoelen:    Ontwikkelen van een detailplanning
Hanteren van een detailplanning
Handelen met leverancier
Techniek; hoe gaat het eraan toe op de bouwplaats?

Resultaten: Ik heb hier veel meer geleerd dan mijn doel was, zoals het calculeren van het benodigde metselwerk, wat er komt kijken bij het storten van beton, hoe simpel sommige oplossingen kunnen zijn en hoe hard het werken is als bouwplaatsmedewerker. Maar ook hoe dingen in elkaar gezet worden, zoals bekisting en met welk materieel dit gebeurd.
Buiten alleen beton storten heb ik ook leidingen leren leggen en meegekeken met wat de geodeet allemaal doet.
Logo K. Woudenberg
Project:             Restauratie Kasteel Groeneveld, Baarn
Functie:             assistent uitvoerder
Datum:               april 2012

Leerdoelen:    Meerwerkposten verwerken

Resultaten: Aantal posten verwerkt. In restauratie moeten er onderdelen van het gebouw worden ingemeten, gelabeld en worden verwijderd. Aan het einde van dit proces moet alles weer teruggeplaatst worden. Als het mis gaat moet er gezocht worden naar de juiste onderdelen voor de juiste plaats. Dit heb ik hier gedaan en volbracht.

Project:           Het Nieuwe Rijksmuseum, Amsterdam
Functie:           assistent uitvoerder
Datum:             april 2012 tot juni 2012

Leerdoelen:  Meerkwerkposten verwerken
Calculeren

Resultaten: Ik heb een berekening gemaakt van het aantal strekkende meters voeg in de plint van het Rijksmuseum. Daarnaast heb ik een enorme stapel meerwerkposten verwerkt in het systeem en heb een aantal rondleidingen gekregen van de opzichter in de ruimtes die af waren zoals de Hoofdzaal. Buiten dit heb ik ook meer inventarisatie gedaan wat er aan afwerking moest gebeuren aan de naastgelegen Villa en de Teekenschool.

Project:           Mauritshuis bouwt aan de toekomst, Den Haag
Functie:           assistent uitvoerder
Datum:             juni 2012 tot augustus 2012

Leerdoelen:  Opstarten van een groot project
Indeling bouwterrein in een drukke stad
Inventariseren en labelen
Kleine inkoop en verzorging ketenpark

Resultaten: Alle natuurstenen elementen werden losgehaald en naar een onderaannemer getransporteerd. Voordat dit gebeurde heb ik een inventarisatie gemaakt van welke beschadigingen er al zaten op het natuursteen zodat er duidelijk is wat er aan beschadigingen bij komen door transport. Ook heb ik deze stenen gelabeld zodat ze makkelijk weer teruggeplaats kunnen worden.
Verder heb ik mij bezig gehouden met de inrichting en verzorging van het ketenpark. Waar komt iedereen te zitten, zijn er genoeg koffieautomaten, voldoet alles aan de veiligheid en hangen er in elke keet veiliheids- en andere voorschriften etc. In de zomervakantie mocht ik er door werken en heb ik o.a. ervoor gezorgt dat er een duidelijke lijst was van alle aanwezige tekeningen.
ZSV-Architecten
Project:            Renovatie de Wierden, Almere
Functie:             Assistent ontwerper
Datum:              augustus 2012 tot januari 2013

Leerdoelen:   Hoe doe je een wijkanalyse
Nette maquettes maken
Vaardigheden in Autocad & InDesign ontwikkelen

Resultaten: Als wijkanalyse zijn we rond gaan lopen daar en keken naar de bouwkundige staat van de huizen en het gevoel dat de wijk geeft als je daar rondloopt. De wijk bestaat uit een aantal verschillende woningtypes. Deze moesten in kaart worden gebracht en dat heb ik gedaan m.b.v. Autocad. Daarna heb ik een tijdje gedaan om van de 4 ontwerpen maquettehuisjes te maken. Het project kwam op hold te staan vanaf dit punt vanwege een bestemmingsplanwijziging die nog moest worden doorgevoerd.

Project:            De Groene Oever, Lent
Functie:            Assistent ontwerper
Datum:              augustus 2012 tot januari 2013

Leerdoelen:   Vaardigheden in Autocad ontwikkelen
Vergadertechnieken

Resultaten: Voor dit project heb ik zitten werken aan de werktekeningenset. Ik heb bijgedragen door de kozijnstaat zo op te stellen in Wblocks en Xref’s dat bij elke aanpassing alles goed zou zitten in elke tekening. Daarbij heb ik ook een aantal details moeten aanpassen. Voor de werktekeningen set was er een vergadering bij Heijmans waar ik een kleine les kreeg over vergadertechnieken.

Project:           [geen project] Kleine lessen en studies
Functie:            Assistent ontwerper
Datum:             augustus 2012 tot januari 2013

Leerdoelen:   Vaardigheden in Photoshop, InDesign, Sketchup en schetsen ontwikkelen

Resultaten: Dit waren voornamelijk losse oprachten en oefeningen die verder weinig toelichting nodig hebben. Een ontwerpopdracht wil ik graag opnemen in dit portfolio en dat is een ontwerp voor een ‘frans balkonhek‘ voor project De Laak in Amersfoort. Dit balkonhek moest worden aangepast naar het bouwbesluit (hoofdstuk overklauterbaarheid). De sparingen die te groot waren volgens het bouwbesluit heb ik opgevuld met in elk balkonhek een roodborstje verstopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *