Aan de hand van ontwikkelingen is voorspeld dat anno 2025 ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking zal lijden aan zwaarlijvigheid (bron: Diagnose 2025). Door deze ontwikkeling moeten bijvoorbeeld bodyscan apparaten worden aangepast naar grotere maten.
In de bouw kunnen we ook rekening houden met deze ontwikkeling door kozijnmaten, hallen en ruimtes breder te maken. De vraag is: moeten we dit wel doen?
Goed bezig Peter, leuk idee! Natuurlijk moeten we geen rekening houden met zwaarlijvigheid, wellicht alleen de begrafenisondernemers? Die hebben te kleine ovens, te kleine kisten, te kleine graflocaties etc.
Nee even serieus;
5% van de mensen in Nederland gebruikt een rolstoel / rollator. Maar niet alle gebouwen hebben een lift of rolstoeldrempels.
5% van de mensen in Nederland rookt. Maar geen enkel gebouw heeft een inpandige rookruimte.
5% van de mensen in Nederland gebruikt dagelijks alcohol, maar er zijn nog steeds geen “Cookers” waar koude Pils uitkomt.
Kortom: die dikkerdjes hebben een goede rede om af te vallen als ze onze gebouwen niet meer in / uit kunnen!
M.v.g. RW
Ik ben het hier mee oneens om gebouw ruimer te maken voor deze groep mensen daar zwaarlijvigheid tegengegaan dient te worden door middel van stimulering in lichaamsbeweging. Hiermee ook lichaamsbeweging in huis.
Bijvoorbeeld: Een splitlevelwoning waarbij het leefgedeelte en de keuken worden gescheiden door niveauverschil kan motiveren in extra beweging dus ook tegengaan van zwaarlijvigheid.
Extra grote ruimten ben ik tegen, daar ruimten over het algemeen al zijn berekend op mindervaliden(rolstoelgebruikers). Extra over dimensioneren moet niet nodig zijn.
Hey Peter!
Wat een leuk initiatief dit! (Y)
Ik ben t volledig eens met voorgaande reacties en dus oneens met deze stelling..
Als we er rekening mee gaan houden geef je mensen meer ruimte voor hun ongezonde gewoontes…
Succes!!
Ik vind dat we niet mee moeten gaan in deze ontwikkeling. Mensen zijn nu gemiddeld een stuk langer dan dat ze dat 100 jaar geleden waren, hier wordt dan ook rekening mee gehouden bij het bouwen van huizen. Dit is een ontwikkeling die voortkomt uit een beter (ander) eet en leefpatroon. Dit is echter iets dat over de gehele samenleving gebeurd.
Wat mij betreft heeft extreme zwaarlijvigheid te maken met een levensstijl (persoonlijke keuze), die slechts een klein gedeelte van de samenleving volgt. Ik vind niet dat we onze algemene standaard moeten aanpassen aan deze extreme levensstijl. Bij het verbreden van deuren word er een beeld afgegeven dat zwaarlijvigheid iets is dat prima is. Dit terwijl het naast persoonlijk ongemak ook effect heeft op de samenleving, doordat deze groep mensen vaker last heeft van hart en vaatziekten of andere ziektes die zwaarlijvigheid ten grondslag heeft. De gehele samenleving draait op voor deze kosten en hierom vind ik dat we zwaarlijvigheid dan ook niet moeten stimuleren door onze voorzieningen erop aan te passen.
Oke, goed punt, maar denk hier eens over na. Je zegt dat wij als burgers al genoeg geld moeten neerleggen om de leefomstandigheden van zwaarlijvigen te verbeteren.
Als we nu de ruimtes en kozijnen al breder maken kost het ons uiteindelijk minder om het per persoon te gaan ombouwen. Plus dat iets meer ruimte voor niemand echt kwaad kan. Toch?
als eerste lekker bezig met je onderzoek!
En ik vind idd dat we wel rekening moeten houden met mensen die slecht ter been zijn. Maar niet met extreme zwaarlijvigheid. Want als we alles breder dimensioneren zal er ook meer groen verdwijnen.
Daarnaast kan het geld wat je zou gebruiken voor de overdimensionering beter gebruitk worden om de mensen met overgewicht te helpen om gezonder te leven om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren. En als de algemene ziektekosten dan dalen heeft iedereen er weer profijt van.
Yo,
Ik denk zelf dat de architectuur vanzelf deze kan al op gaat. Mensen willen steeds meer licht en ruimte om zich heen zodat ze zich vrij voelen en niet opgesloten. Hierdoor zal je al snel grotere ruimtes krijgen.
Deuren worden steeds hoger, als deuren hoger worden en niet breder, krijg je smalle lange deuren dat welles waar je ruimte hoger doet lijken, maar een wat bredere maat zal de ruimte goed doen.
Desondanks ben ik het niet met de stelling eens! Zoals andere al zeggen is zwaarlijvigheid in veel gevallen een keuze/levensstijl. Dit moet je niet belonen maar juist bestraffen. Het zal daarom ook niet heel far fetched zijn om te zeggen dat ze accijns gaan heffen op ongezond eten, net zoals alcohol en sigaretten. Voor de groep die er niks aan kunnen doen(ziektes/lichaamsbouw) kunnen gebouwen apart worden veranderd.